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REQUEST FOR PROPOSALS (RFP) 

LOTTERY CENTRAL MONITORING AND CONTROL SYSTEM 

#2015-01 

 
RESPONSES TO WRITTEN QUESTIONS (Q&A #8) 

April 13, 2016 
 
This list of questions and responses #8 (Q&A#8) is being issued to clarify certain 
information contained in the above named Request for Proposals (RFP).  The 
statements and interpretations of Contract requirements, which are stated in the 
following responses are not binding on the State, unless the State expressly amends 
the RFP.  Nothing in the State’s responses to these questions is to be construed as 
agreement to or acceptance by the State of any statement or interpretation on the part 
of the entity asking the question as to what the Contract does or does not require.  
Some questions have been edited for brevity and clarity, and duplicate questions may 
have been combined or eliminated. 
  
The following are questions submitted pursuant to the RFP and the State Lottery and 
Gaming Control Agency’s (“MLGCA”) responses to those questions: 
 
 
178. QUESTION: 3.2.12, Project Background, Page 65 and Amendment # 5 to the 
RFP dated February 22, 2016:  The MLGCA revised the RFP Key Information Summary 
Sheet to extend the Proposal Due Date and Time a period of almost two (2) months, 
from March 3, 2016 until April 28, 2016 (being a period of 57-days).  
 
However, in RFP Section 3.2.12, the MLGCA has stated that “[i]t is the MLGCA's 
intention to make a recommendation for award of the Contract resulting from this RFP in 
April 2016 and to submit that recommendation to the Board of Public Works for 
approval in May 2016 (emphasis added).” Further, the MLGCA notes in several 
instances in the RFP, including Section 3.2.12, that “[a] Conversion Period of 
approximately one (1) year is anticipated to commence tentatively on July 1, 2016 and 
continue through June 25, 2017 (emphasis added).”  
 
Given the extension of the Proposal Due Date for this 2-month period, the 
“recommendation of award” date of April 2016 and “recommendation to the Board of 
Public Works” date of May 2016 are now highly unlikely, if not impossible. Further, the 
proposed Contract commencement date (and start of the “Conversion Period”) of July 1, 
2016 is also now in extreme jeopardy due to the extension of the Proposal Due Date for 
this 2-month period.  
 
As such, if the Contract is not awarded, approved and executed pursuant to the timeline 
set forth in the RFP and, thus, the Conversion Period does not commence on or around 
July 1, 2016 (as is currently anticipated), then the “Conversion Period” (i.e., the date 
from Contract execution until the June 26, 2017 “Start-Up Date”) could thereby be 
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materially shortened from the anticipated one (1) year Conversion Period originally 
projected by the MLGCA. Given the complexities of the projected conversion and to 
ensure that the Start-Up Date does not put the MLGCA or its systems at risk, the 
selected Contractor should be provided at least the one (1) year Conversion Period 
originally projected in the RFP. 
 
Any such reduction in the Conversion Period is solely to the benefit of the incumbent 
contractor and will significantly disadvantage other Offerors and could potentially put the 
Start-Up Date at risk (even if the Contract is awarded to the incumbent contractor). As 
such, will the MLGCA revise the RFP (as appropriate) to include a concept that if the 
Conversion Period does not commence on or about July 1, 2016 (e.g., by July 15, 
2016), then the Start-Up Date will be extended on a day-for-day basis for any delay in 
the commencement of the start of the Conversion Period past this predetermined date 
(e.g., July 15, 2016)? This will ensure that all Offerors have the approximate one (1) 
year Conversion Period originally set forth in the RFP, and further confirm that the 
incumbent contractor will not gain the significant and unjust advantage due to the 
extension of the Proposal Due Date under Amendment #5. 
 

ANSWER:  As a consequence of the extension specified in Amendment #5 
to the RFP, the estimated schedule for award of this Contract now allows for a 
Conversion Period of approximately 10.5 months, which the MLGCA considers to 
be adequate.  The Conversion Period is now anticipated to commence in 
approximately mid-August 2016 and Offerors should base their proposed 
conversion schedules on this date.  The dates required for completion of the 
conversion on June 25, 2017 and for the new LCMCS described in the RFP to be 
fully operational by June 26, 2017 shall remain the same.  Any future delays 
experienced during the evaluation or award process that would significantly 
impact the Conversion Period would need to be considered by the MLGCA at the 
time of occurrence. 

 
 

179. QUESTION: Attachment F: Attachment F-Price Sheet (Rev 4-7-16 Section C and 
After Unprotected).xlsx, in Additional Task VI (Additional Business Enhancements), 
Sub-Part CIV, provides Offerors the ability to offer these Additional Business 
Enhancements under four (4) pricing methodologies, as follows:  

 CIV(1) - “Fixed Monthly Fee” (with Unit ranges));  

 CIV(2) – “Fixed Percentage of Sales”;  

 CIV(3) - “Fixed Monthly Fee” (without Unit ranges); and  

 CIV(4) - “Fixed Annual Fee”  
 
However, while an Offeror can add additional “pages” (i.e., duplicates of a previously 
used pricing methodology, but used for different Additional Business Enhancements) 
after the “signature page” (currently page “24 of 24”), the Excel file does not currently 
allow an Offeror to add and/or delete these “pages” within Sub-Part CIV prior to the 
“signature page”. The ability to add and/or delete “pages” within the Excel (and prior to 
the signature page) is necessary should an Offeror desire to offer multiple Additional 
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Business Enhancements in Sub-Part CIV utilizing the same pricing methodology (e.g., 
multiple Additional Business Enhancements utilizing the CIV(3) “Fixed Monthly Fee” 
(without Unit ranges)).  
 
As such, will the MLGCA revise the Excel Pricing Sheet to allow the Offerors the ability 
to add and/or delete “pages” within Sub-Part CIV?  
 
Alternatively, will the MLGCA advise if it has further guidance on how an Offeror should 
include the pricing for these Additional Business Enhancements within Part C – 
Additional Task VI Sub-Part CIV that differs from this Offeror’s request above to have 
the ability add additional “pages” (or delete “pages”) within the Excel prior to the 
“signature page”?  
 
Further, will the MLGCA confirm that it requires that all of the pages of the Price 
Proposal are to be numbered sequentially (i.e., 1 of 24, 2 of 24, etc.) and concluding 
with the “signature page” on the last page of the Price Proposal? 
 

ANSWER:  MLGCA acknowledges that additional pages for Section C may 
appear after the Signature page. Pages will be numbered to reflect the total 
number of pages (ie. 1 of 30, 3 of 30, 30 of 30, etc.).  By signing the Signature 
Page an Offeror is attesting to all of the pricing provided in Sections A, B and C. 

 
 

180. QUESTION: Section 5.3, page 176 and Attachment F: In connection with 
Amendment #6 dated March 31, 2016, the MLGCA removed and replaced  Attachment 
F – Price Sheet in its entirety.  
 
With respect to the “Price Sheet (Summary)” on page “14 of 24” of the restated 
Attachment F – Price Sheet, the MLGCA revised the “Price Sheet (Summary)” to be 
based upon a multiple of “10” (being the 7 Year Base Contract Term representing the 
operational period after Start-Up Date plus the 3 Year Renewal Option), as opposed to 
the prior version that utilized a multiple of “7” (being only the 7 Year Base Contract Term 
representing the operational period after Start-Up Date).  
 
However, the term used for the “price” that will be ranked (in accordance with Section 
5.3) for purposes evaluating the Financial Proposals of the Offerors is “Total Estimated 
Base Contract Term Price (emphasis added)”, which is derived from multiplying the 
“Total Estimated Annual Price” by 10 (reflecting 7 “base” operating years and the 3 year 
“renewal” option).  
 
As such, the term “Total Estimated Base Contract Term Price” implies to the Offerors 
that this “total” amount being evaluated is for the “base” contract term (i.e., being the 7 
Year Base Contract Term representing the operational period after Start-Up Date).  
 
Given that this “total” amount now reflects both the 7 year “base” operational contract 
term and the 3 year “renewal” period (i.e., a 10 year period), it is requested that the 
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MLGCA confirm our understanding for purposes of its evaluation and thereby revise 
Section 5.3 and the “Price Sheet (Summary)” in Attachment F, so that this term be 
defined as “Total Estimated Contract Term Price”? 
 

ANSWER: Yes, Section 5.3 and Attachment F – Price Sheet (Summary) will 
both be revised by deleting the word “Base” and therefore will state “Total 
Estimated Contract Term Price”.  (See Amendment #7 to the RFP) 

 
 

181. QUESTION: The RFP states that the Prime Contractor will not be paid by the 
MLGCA for the first one year during the Conversion Period.  Does this situation flow 
down to a small minority business sub-contractor as well?   Would an MBE have to 
provide supplies and services but not be paid until the following year? 
 

ANSWER: The Prime Contractor is paid based on a percentage of MLGCA 
sales. The first year of the new contract is the "Conversion Period" wherein the 
Contractor installs its equipment, sets up its computer system, etc.  It is not an 
operational period so there are no MLGCA sales and therefore no payments to 
the Contractor. 
 
Although the Contractor receives no payments during the Conversion Period, it 
will have expenses during that year to purchase equipment, pay staff, etc., which 
it will need to pay out of pocket.  Any arrangements between the Contractor and 
any sub-contractors, suppliers, etc. regarding payments during the Conversion 
Period would be solely the subject of whatever agreement they make between 
themselves. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


